Æbibos æblesorter

Ahrista
Når det ikke får sodplet og skurv er dette æble fantastisk, har en flot stort rød-orange krop, et sprødt bid og en smag med en anelse syrlig aroma og megen sødme.
Kommer fra Holland.
Antal træer: 100

Alkmene
Ny og sund sort, der trives også under usprøjtede forhold. Antal træer: 10

Belle de Boskoop
Det mest kendte danske madæble. Bællebåskopper kalder mange dem på ærkedansk trods det knudrede navn der henviser til Holland. Æblet er lidt kedeligt som spiseæble, men specielt efter nytår hvor frosten har givet dem noget mere sødme er det et super all-round æble. Æbleflæsk kræver næsten en æblemos af Belle de Boskoop.

Antal træer: 40

Black Dabinett Cider
Cideræblesort som vi endnu ikke har smagt.

Antal træer: 1

Bodil Neergaard
Et af de sene madæbler. Tidligere meget brugt i danske æblehaver pga. den gode holdbarhed og friske smag. Er lidt svær at få til at trives økologisk.

Antal træer: 19

Boiken
Et sent æble med en fantastisk smag. Fyldig, frisk og solid.

Antal træer: 1

Bulmers Normann Cider
Cideræblesort, som vi endnu ikke har smagt.

Antal træer: 2

Bøghs citron
Et af de allertidligste sommeræbler. En frisk citronsmag har givet det sit maleriske navn, og selve æblet er da også flot gult, rundt og sundt, de år hvor der kommer noget. Men de holder ikke længe!

Antal træer: 10

Collina
Et af de nye ”skurvresistente” æbler, der alligevel har vist sig sagtens at kunne få skurv. Og ikke mindst æbleøjeplet. Enkelte år har det dog givet ganske pænt, og så er både smag og udseende i top. Friskt og gulligt med lidt røde kinder.

Antal træer: 115

Discovery
Et meget yndet og vidunderligt æble. Det er det mest udbredte af de tidlige sorter, smager friskt og utroligt sødt. Af samme grund er det også æblebladhvepsens yndlingsæble, så vi hvert år må prøve at sikre os mod disse grovædere med limplader og rettidig omhu i fjernelse af halvspiste æbler.

Antal træer: 70

Elstar
Ved alle de æblesmagningskonkurrencer jeg har været med til og hvor Elstar har været repræsenteret, har det vundet. Det er en nydelse at sætte tænderne i dette sprøde og aromatiske æble og jeg kan snildt afsætte alt hvad jeg har af sorten, og som ser ordentlig ud. MEN den har en tendens til vekselbæring, det vil sige bærer kun hvert andet år, og så bærer det helt overdådigt – men med en masse små gnallinger som så alligevel ikke er interessante. Det er en kunst at dyrke Elstar økologisk, men måske er løsningen overdækning. Det har vi i hvert fald gode erfaringer med.

Antal træer: 120

Filippa
Et super velsmagende æble fra Mormors have. Dejligt og stort og en anelse parfumeret, som gør det umiddelbart genkendeligt blandt alle andre. Grokraften er vild, og beskæringen et helvede. Træet laver årsskud på 60-70 cm – og så bærer det efter sigende fra skudspidserne – og hvor skal man så sætte ind med saksen? Heldigvis passer det ikke altid, men selv om frugterne smager vidunderligt og sorten har en trofast og stor menighed kan det næppe anbefales til økologiske begyndere…Modertræet står endnu og er så vidt vi ved Danmarks eneste fredede æbletræ.

Antal træer: 100

Foxwhelp Cider
Cidersort, som vi ikke har smagt endnu

Antal træer: 1

Gloster
Et flot rødt æble med engelske rødder.

Antal træer: 10

Golden Delicious
Et af de kendte æbler fra supermarkedshylderne, der er meget modtageligt for div. æbletræssygdomme, hvilket man jo i konventionel æbleavl bare sprøjter sig ud af. Den slags griseri bruger vi ikke, men vi kan godt lide de gule sprøde frugter, og plantede en lille række af dem da vi for nogle år siden etablerede tre rækker med overdækning. Og i katastrofeåret 2019 var det faktisk den eneste sort der leverede så meget at vi kunne sælge af den!

Antal træer: 15

Gråsten

Danmarks nationalæble. Hedder Gråsten nord for den nuværende grænse til Tyskland og Gravensteiner syd for. Meget aromatisk, saftigt og med flot hud med dekorative røde streger nedover den grønlige bund. Trives bedst under halvtag eller under konventionelle forhold, da der er mange fjender eller elskere af sorten i insekternes verden. Det er ret tidligt, og kan ikke holde sig lækkert ret langt ind i efteråret.

Antal træer: 20

Guldborg
Et dejligt og traditionsrigt æble. Stod i de fleste landbyhaver før i tiden – og med god grund. Det bærer pænt, smager godt, er flot, træerne sunde og har et godt ry. Dog ikke et vintergemmeæble.

Antal træer: 25

Holsteiner Cox
Et af de nyere sorter man har anbefalet til økologisk dyrkning og som stadigvæk holder hvad der blev lovet. Den har en hel del af Cox Oranges uovertrufne mættede og krydrede smag – og ikke så mange af dennes skavanker. Cox Orange er da også den ene af forældrene – og man siger jo at æblet ikke falder langt fra stammen, så.. Udseendemæssigt er det ikke så kønt, da der omkring blomsten er en ret stor krans af blost, noget ru skal, der ligner sygdom eller skade, men altså i dette tilfælde er et sortskarakteristikum. Til gengæld har det den smukkeste orange dækfarve.

Antal træer: 125

Ingrid Marie
Historien om skolelæreren der navngav sit nye æbletræ i haven efter sin nyligt afdøde datter er rørende. Æblet er rødt og stort, meget friskt og velsmagende – men det bliver melet og kedeligt hvis det gemmes for længe. Rød Ingrid hedder en mutation af Ingrid Marie, som vi også har en del træer af. I Tyskland kendes denne knaldrøde variant som Karin Schneider, og hun findes faktisk også. Jeg har fået historien om hende på et marked for nogle år siden – af en der var i familie med hende. Sorterne smager ens.

Antal træer: 40 + 102

James Grieve
Navnet lyder skotsk, men har en lang tradition i Danmark. Træet bærer overdådigt og de friske grøngule frugter smager glimrende. De er ikke langtidsholdbare – og træerne er temmelig modtagelige overfor kræft.

Antal træer: 20

Kansler
Et meget sent æble. Krydret og fantastisk smagende, men træet vil hellere skyde i vejret og brede sig end producere æbler, og derfor har det i mange år været meget tæt på at blive offer for denne avlers motorsavsmassakre! Vi skylder at sige at sorten er formanden for Økologisk Landsforening, Per Kølsters, yndlingsæble.

Antal træer: 5

Mutzu
Denne avlers yndlingsæble. Friskt og lækkert som spiseæble og som madæble fra oktober til juni! Der kommer altid æbler på træerne, men også altid skurv og sodplet på den voksagtige skal. Og derfor er det stort set usælgeligt. Det kommer for resten fra Japan.

Antal træer: 4

Nonnetit
Eller nonnebryst. Det malende ord hentyder muligvis til den lidt aflange form. Er en af de mange flaskeæblesorter – og har både en frisk og lidt parfumeret bananagtig smag. Var meget almindelig tidligere i danske haver.

Antal træer: 50

Pigeon
Navnet er fransk, men æblet har været i landet i århundreder. Vi kender mest den ildrøde variant, som man plukker i september, lader eftermodne i solen på store tæpper 2-3 dage, mens de dagligt vendes indtil de har fået en ensfarvet ildrød overflade. Så ligner det et rigtigt juleæble, og adskillige pigeoner har da også pyntet juletræer som deres fornemste opgave. Skal de spises, smager de bedre i oktober end i december. Smagen er meget karakteristisk, stærkt krydret og med helt hvidt kød.

Antal træer: 60

Ribston Pippin
En af de store engelske sorter som vi venter os meget af, men endnu ikke har smagt.

Antal træer: 10

Ritt Bjerregaard
Et tidligt og meget velsmagende æble. Med både sødme og syre – dejligt som supplement til Discovery i den tidlige sæson. Det er ganske rigtigt vores store danske politiker der har givet navn til æblet. Hun fyldte for nogle år siden rundt, og fik som gave dette træ, der er fremavlet og sortsbestemt i Norge. Et land hvor den enormt omkostningstunge udvikling af nye æblesorter ikke er sparet væk.

Antal træer: 80

Rød ananas
Et meget tidligt æble, der smager sødt og godt, når det spises ikke for lang tid efter det er plukket. Det er sjældent helt rødt trods navnet, men smagen kan godt ligne ananas lidt – uskyldig, saftig, sommerlig.

Antal træer: 10

Rød aroma
Måske hovedsorten i dansk økologisk æbleavl. Meget rigtbærende, og med store flotte frugter. Smagen er god og frisk, men ikke super karakteristisk. Tit kan frugterne blive for store til en lille æblepause – og et helt måltid i et æble kan godt være for meget af det gode.

Antal træer: 100

Rød delicious
Dejligt, pænt æble med striber ned langs kroppen. Smagen god og neutral. Er en af de allermest solgte æbler i USA. God holdbarhed.

Antal træer: 1

Rød høst kalvil
Meget dekorativt og sjovt æble at se på. En kalvil er en fællesbetegnelse for æbler der har form som en middelalder-lægehat (?) – lidt fladtrykt og med 7- 8 bølger fra blomst til stilk. Smagen er lidt kedelig.

Antal træer: 15

Rød Ingrid Marie/Karin Schneider
Se under Ingrid Marie

Antal træer: (100)

Sansa
Et helt nyt japansk æble, som vi venter os meget af. Flot rød farve, frisk kompleks smag og meget rigtbærende. Er dog meget modtagelig for frugttræskræft, så vi er kun forsigtigt optimistiske.

Antal træer: 15

Signe Tillisch
Et dejligt halvsent æble, der som Ingrid Marie også stammer fra en dansk skolelærer. Gulgrøn farve og pæn størrelse og frisk smag. Er megastort i Sverige.

Antal træer: 20

Skovfoged
Meget tidligt, meget rødt æble. Smager friskt og karakteristisk når man plukker det lige fra træet. Men kan ikke – overhovedet ikke – gemmes, og får brune pletter på den sarte skal bare man siger BØH til det.

Antal træer: 1

Spartan
Et vidunderligt spiseæble. Får en næsten lilla voksagtig skal som en perfekt ramme om den sprøde og intense velsmag. Har intenst hvidt kød som ikke ilter. Det bliver ikke så stort, men passer perfekt til en madpakke eller til at stikke i lommen når man skal ud på tur. Var tidligere meget brugt rundt om i landets haver, men er nu gået af mode, hvilket er synd.

Antal træer: 2

Topaz
Et nyere æble der dyrkes over hele Europa, fra Italien over Tyrol – og til Danmark. Det er et udpræget vinteræble – og smagen topper først i december og januar. Men så er det også et skønt spiseæble – både smags- og udseendemæssigt.

Antal træer: 15