Håndarbejde

Juni 2020

Vi har passeret 1. juni – og dermed produktion af årets første honning, den milde og lyse forårshonning, der tager afsæt i de tidlige forårsbebudere, i pil, æbletræer, mælkebøtter og raps. Lige nu står den og sætter sig på store 40 kg spande, så den måske allerede i morgen skal tappes på glas, eller i hvert fald røres. Vores honning er meget håndholdt – der bruges stort set ikke maskiner i produktionen: Vi har en tresolds håndbetjent slynge, vi skræller voksen med en håndstyret gaffel, dernæst tapper vi honningen med håndkraft og sætter låg og etiketter på også uden brug af el og mekanik – ja selv vores ”fejemaskine” er uden brug af tandhjul og strøm, er egentlig bare en stor smal, lodret kasse med lange, bløde koste til at feje bierne af før de honningfyldte tavler transporteres til slyngerummet. ”Vi” er mig, Niels Borup, og min lærling eller mentee, Michael. Sammen skal vi i weekenden lave to nye familier til ham (og tre til nogle andre biavlere). Så er jeg oppe på 19 familier og Michael på 6. Rigeligt til vores lille håndstyrede biavl. Også selv om efterspørgslen forhåbentlig som sædvanlig bliver større end produktionen.


Æbler og pærer tegner heldigvis også godt i år. Pæne ansatser til frugt på stort set alle træer, selv om pærerne nok alligevel kommer i lidt mere moderate mængder ene vi først troede, måske pga. de sidste ugers manglende vand.
Endelig kan vi fortælle at vi i hele juni måned er at træffe på Nytorv i Slagelse hver lørdag fra 10 til 15. Her deler jeg bod med Charlotte fra Charlie Heart, der laver de mest fantastiske og velduftende håndlavede sæber. Vi har selvfølgelig honning i mange forskellige størrelser og smagsvarianter med – og derudover æbleslåenvin, kryddersalte, sirupper, myntegele og roseneddike. Kig forbi og lav en god handel.