Tilstandsrapport – bestemt ikke stilstandsrapport

Maj 2023

Der er livlig aktivitet i redekasser, muldvarpeskud og saftspænding. Alt vokser og spirer, og lige nu føles det som årets travleste årstid også for os der kultiverer og bearbejder alt livet.

Bierne har det heldigvis meget bedre end sidste år, og over halvdelen af familierne står allerede på tre magasiner med en liflig summen foran flyvesprækken og med en orangebukset bistyrke i hurtig pendulfart mellem blomstrende pæretræer samt mælkebøtter og deres hjem. Vi har smagt de første søde dråber – og det smager bare himmelsk. Så glæd jer.

Æbletræerne bliver trimmet og beskåret. Vanris, bagudrettede og lodrette grene, samt kræftramte dele klippes af og efterlader nydelige juletræsagtige former der næsten allerede er ved at springe ud. Det er tydeligt hvad der bliver til frugt- og blomsterknopper og hvad der bliver til kviste og løv. Og da vi går efter en god og solid frugthøst er det dejligt at se at der er masser af frugtknopper: Nydelige små samlinger af højrøde bristefærdige små bolde. Dermed er desværre ikke sagt at høsten bliver fin, for først skal vi have set bierne bestøve blomsterne, så skal vi have overstået blomstringen uden at temperaturen har været under frysepunktet, og så skal vi have passende med varme, sol og vand. Og helst ikke for mange æblebladhvepse, æblebladlus, meldug, æbleviklere og hvad der ellers kan være af skadevoldere for os økologer der ikke vil se ”kemi” i plantagen. Jeg har i øvrigt noteret mig et underligt nyt fænomen i en del træer – nemlig at nogle grene, eller snarere kviste, udvikler sig til små troldegrene, meget lig de grene men finder på troldhassel og troldelm. Krøllede og lidt deforme uden ellers at se syge ud. Gad vide hvad sådan en troldesyge egentlig hedder, og om det er noget jeg skal være nervøs for?

Indtil videre tegner sæsonen lovende. Vi håber vi ses på nogle af efterårets mange markeder – eller at du kigger forbi her i Stenlille. Fra midt i juni vil der igen være noget at komme efter.