Kom sol – Kom varme

Månedsnyt marts/april 2022

Coronaen er, i hvert fald i Danmark, ved at miste sin lammende greb om samfund og samvær. Men det er ikke fordi der mangler problemer i verden. Hver dag der ikke er endt i en yderligere eskalering af volden i Ukraine er en af de gode. Det er næsten ikke til at holde ud at tænke på. Så derfor vil jeg fortælle om et andet og meget mere fredeligt hjørne af virkeligheden, nemlig hvad der sker omkring Æbibo for øjeblikket.

Vi kan se frem til et af årets højdepunkter. Påske på Stationen. Altså Sorø Station. Et meget velbesøgt og kvalitetsbevidst marked med kunsthåndværk, blomster og lækkerier i fast og flydende form. Det bliver afholdt lørdag d. 9. april fra 10 til 16 – og vi vil være der med honning, æbleslåenvin, geleer, kryddersalte og sirup. Håber at se dig.

Ellers er der fuld fart på vintersyslerne med æbletræerne. De skal beskæres – og de fraskårne grene skal transporteres ud i kvashegnet. Derudover skal der luges mellem træerne, alt det som rotorfræseren ikke har kunnet tage, og det er temmelig meget, skal jeg hilse og sige. Så skal der smøres kalk på kræftsår, der skal bestilles feromonforvirrere og limplader og de skal hænges op. Så skal vi have givet træerne både ØGRO og kompost, og endelig skal vi have udbedret skaderne på pladerne i den overdækkede plantage og i hegnet rundt om vores træer. Så har det været noget nemmere med bierne. De skulle bare tilses og have noget forårsstartfoder, men ellers passe sig selv indtil vi for alvor begynder sæsonen i april. Desværre viste det sig at bierne i 10 af staderne var døde. Det højeste antal vi har oplevet som biavlere. Der er heldigvis hverken anmeldelsespligtige sygdomme eller udefra kommende skadegørere vi kan skyde skylden på, så skuken må være det fugtige vejr og de voldsomme storme. Vi må nu se at få ryddet op omkring de døde bifamilier – og hurtigst muligt få produceret nogle erstatninger. Vi krydser fingre og håber det bedste, både for vores eget lille smørhul – og for uroen ved EU’s grænser.